Groove-építés!

2018. március 19. - vjcsavar

Régóta nem töltöttem fel Live Act videót, de most végre megtörtént :)

Ahogy a leírásban is olvasható, tényleg "csupán" belefeledkeztem a tekergetésbe és majdnem lett belőle egy dal. Meg mernék esküdni rá, hogy rengeteg track születik meg hasonló módon. Egy gondtalan jammelés következtében és ez nemcsak a zenekarokra jellemző. Hurrá! :)

Íme az eszközök listája ami hallható a videóban: 

Roland System-1

Roland TB-03

Roland TR-8

Roland JD-Xi

Roland MX-1

FA-sorozat | szintetizátor: mindenre (is)

features_intuition.jpg_1180x786

Az FA-07 megjelenésével, újra előtérbe került a Roland FA-sorozata.

Egy workstation

Mit is jelent, vagyis mi mindenre jó egy FA-szinti? 

Single mód. Nem aktív sem a dual/split, sem pedig a Studio Set. Tehát egy hangszín szól. Másképp kifejezve: szóló mód. Ideális hangszín szerkesztésre - ebbe az patch-effektezést is beleértve - és szóló hangszínek lejátszására. Kiegészítés: arpeggiatorral, leütött hang, vagy lefogott akkord, egy előre beállított, vagy midi-fájlból importált dallamot játszik. Kiegészítés: chord memory, a leütött billentyűhöz rendelhetünk előrebeállított akkordokat. Kiegészítés: dob pattern, ekkor a választható dobkészlet hangzásával egy előre programozott dobszekció szól, amire rájátszhatunk és vezérelhetjük a dob variációkat. 

Split mód. Két hangszín egymás mellett. Kiegészítés: arpeggiatorral (akár jobb kéz, vagy bal kéz szekcióra, de egyidőben csak egy arpeggio állítható be). Kiegészítés: chord memory, a leütött billentyűhöz rendelhetünk előrebeállított akkordokat. Kiegészítés: dob pattern, ekkor a választható dobkészlet hangzásával egy előre programozott dobszekció szól, amire rájátszhatunk és vezérelhetjük a dob variációkat. 

Dual mód. Két hangszín egymás alatt/felett. Kiegészítések megegyeznek a Split módban leírtakkal, vagy azok variációival :)

Példa videó az arpeggiator használatára: katt ide, ha megnéznéd. 

Studio set mód. Itt lehet beállítani a maximum 16 különböző hangszínt és az ahhoz tartozó összes paramétert. Ezt a beállítást használhatjuk a szekvenszernél dalszerzésre, vagy a több hangszín egyszerre használó layer funkcióhoz is. Ebben a módban is használható az összes, fentebb említett kiegészítés.

A legjobb az egészben, hogy a módok bármelyikének használata közben elindíthatjuk a felvételt és a felhasznált kiegészítésektől függetlenül mindent felvehetünk a szekvenszerbe, hogy azt elmenthessük dalként. 

A tizenhat sávos szekvenszerbe többféleképpen készíthetünk felvételt. Lehet valósidejű - mint a fenti példában is - ,  vagy lépésenkénti felvétel is. Extra: egy csatornát a tizenhatból hangszínekről átállíthatunk Sample Pad-re, ebben az esetben bejátszhatjuk a mintavett hangokat, loopokat a dalba. Mivel az FA-sorozat képes a saját hangját felvenni a samplerbe, így a tizenöt sávon szóló dalt rögzíthetjük audióként. Ezután egy új dalt kezdve, az előző felvett tizenöt sáv, behelyezhető egyetlen Sampe Pad sávra és ismét rájátszható 15 új sáv hangszín! Így készthető 30-sávos zene a FA-szintikkel számítógép nélkül:) 

És végül a DAW control mód.  Ebben a módban a hangszer átalakul kontrollerré és a saját hangforrást le is kapcsolja. Számítógéphez és ezáltal DAW - stúdió - programhoz kapcsolódva vezérelhetjük azt és játszhatunk plug-in - szoftveres - hangszereken.

Természetesen a FA-sorozat használható hangkártyaként - usb midi/audió interfészként - is számítógéppel. 

Tehát a Roland FA-06/07/08 szintetizátorok csak billentyűzetben különböznek egymástól és mindegyik használható szóló hangszerként, osztott hangszínekkel, layer/réteg hangszínekkel, szekvenszerként, samplerként, vokóderként, midi-kontrollerként és hangkártyaként is. 

Tényleg mindenre jó! :)

Végezetül egy zenélős videó: katt ide, ha meg akarod nézni.

 

 

 

 

 

Hiánypótló alkalmazás

A Roland felhő szolgáltatása mostanra jól meghízott, már ami a hangszer kínálatot illeti - a felhasználó legnagyobb örömére. 

Éppen ezért nem is gondolná az egyszeri zenész, mennyire jól jön majd neki a Roland Cloud Manager program. Pedig NAGYON! :)

Egy apró kis alkalmazást kell letölteni, mely a telepítés után átnézi a számítógépet és a Roland Cloud hangszereit szépen összeszedi és ha kell és/vagy akarjuk, akkor frissíti is számunkra. Mindezt teljesen automatikusan. Bravó!

Ez után látható lesz, melyik hangszer van már telepítve, szükséges-e szinkronizáció és el akarjuk-e távolítani.

Szóval a program egyszerű és nagyszerű, pont azt teszi amire a nevéből tippelnék, segít átlátni és rendszerezni a Roland felhőből letöltött plug-ineket. 

Ez egy hiánypótló alkalmazás :)

Mit tud a Juno DS és mit nem?

Manapság a hagyományos ROM Play, digitális szintetizátorok világában nincs túl nagy választék és ha mégis, az is a már ismert felhozatal és semmi extra. 

250.000. forint alatt nehéz találni jó munkaállomást, ami színpadon is megállja a helyét. Talán a mai szoftveres/plug-in világban az elvárások is változtak.

Ezt figyelembe véve megnéztem, a Roland Juno DS mennyiben változott elődjéhez képest és tartalmaz-e elegendő újítást?

Elsőként csak a hangszíneket néztem át, melyek jól hallhatóan erőteljesebbek, tisztábbak… vagyis nagyobb „felbontásúak” lettek (PCM szintiről lévén szó ez igencsak hasznos).

A gyártó szerint 400%-os javulásról beszélhetünk az előző Junohoz képest!

Az előreprogramozott hangszíntár lefedi az alapvető zenei szükségleteket, de szerintem előbb utóbb neki áll a zenész a hangszíngyártásnak, vagy az ingyenes bővítési lehetőségek igénybevételének. Természetesen erre többféle lehetőség is a rendelkezésre áll.

1200 előre programozott hangszín és 30 dobkészlet található a Juno DS-ben!

Lehet készíteni saját hangszínt a gyári hullámforma kollekcióból. Le lehet tölteni ingyenes hangszín bővítéseket a Roland Axial nevű web oldaláról.

Ha fel lett töltve egy hangszínbővítő csomag, akkor egy új hangszín készítésekor, már nemcsak a Juno DS saját hullámformáit, hanem a bővítőben található wave kollekciót is használhatjuk a programozáshoz. Végül ott a Sampler szekció, amit szintén többféleképpen használhatunk a hangszínkészítés során. Erről mindjárt egy kicsit bővebben…

Jelenleg az Axial weboldalán 17 féle ingyenes hangszínbővítő csomag található a Juno DS szintetizátorokhoz (DS61 és DS88)!  

Nos, el is érkeztem a Juno DS egyik fontos pontjához, a Sampler szekcióhoz.

Ez egy egyszerű és nagyszerű WAV Sampler funkció. USB memóriáról importált wav hangmintát osztja ki a billentyűzetre a Juno DS. Annak minden előnyével és hátrányával J

Vagyis.

Be lehet szerezni wav mintákat sample kiadóktól, vagy készíthetünk sajátot egy felvétel során és végül (ez a legnépszerűbb, ha jól tudom), egy plug-in sampler segítségével a számítógépen lévő vst hangszerekből kinyert wavokat is betehetjük a Juno DS hangszínkészletébe, így készítve újabb Patch-eket!

Ha jól számoltam, körülbelül 128 megabájtnyi mintát tudunk feltölteni a hangszerbe!

 Sampler tipp:

Van egy wav. Például egy szinti basszus, C4-en minta vételezve (ez függően a minta hosszától, kb. 100 kilóbájt). Ezt az import után be is lehet állítani a C4-es billentyűre. Ez kábé - a technológia miatt - egy oktávig szólal meg értékelhetően. Ezt el kell menteni egy hangszínnek (Patch).  Következő lépés, ugyanez a metódus még egyszer, de most pl.: C3-on, vagy C5-ön… attól függően, hogy ténylegesen basszus, vagy szóló hangszín lesz a végeredmény. Szóval maximum annyi ilyen „oktáv” kiosztású hangszín (Patch) kell, ahány oktávos a hangszer (van ugye a DS61 és a DS88).  Ezek voltak az előkészületek. Végül Performance módban fel kell osztani a billentyűzetet, a használandó Patch számának megfelelően (ez Juno DS61 esetében öt oktáv, vagyis öt Part). Majd mindegyik Parthoz, hozzárendelni a megfelelő Patch-et.

Példa: Juno DS61 Szinti Basszus.

1.      Part – Basszus Wav C0 Patch

2.      Part – Basszus Wav C1 Patch

3.      Part – Basszus Wav C2 Patch

4.      Part – Basszus Wav C3 Patch

5.      Part – Basszus Wav C4 Patch

A végeredmény, egy teljes billentyűzeten jól megszólaló új szinti hangszín J

Fontos, ez nem egy teljes értékű Multisampling funkció, vagyis a WAV nem kerül be a wave könyvtárba és a Patch készítésnél nem tudjuk „vegyíteni” a gyári és a bővítő csomagok wave-jeivel!

Végezetül az extrák…

Pattern szekvenszer.

Ez egy nyolc partos, maximum nyolc ütemhosszúságú patterneket használó szekció. Van jó pár előre programozott pattern, különböző modern zenei stílusban (House, Trap, Electro, stb.). Minimális szerkesztési lehetőség, viszont ennek köszönhetően igen gyorsan használható és egyszerű munkafelület. Patternek összefűzésével komplett dalokat készíthetünk!

Vocoder.  

Így igaz, van benne! Valahogy efölött mindenki átsiklik J

Mivel van benne mikrofon bemenet és ráadásul tíz gyári vokóder beállítás, érdemes kipróbálni.

Phrase Pad.

Amennyiben egy USB memórián van wav, esetleg mp3 és ezek zenei alapok, vagy komplett dalok, vagy loopok… Nos ebből a Juno DS nyolcat egyből beolvas és hozzárendel a hangszeren található nyolc, szép színesen világító gombhoz. Ekkor ezekkel a Phrase Pad-okkal elindíthatóak lesznek a pendrive-on tárolt dalok.

Split esetén, a jobb és bal kéz hangszíneinek, mikrofonnak és a Phrase Pad audiójának, van egy külön négy sávos keverője – toló potméterekkel!    

Midi kontroller és audió interfész:

Ezt is kevesen veszik figyelembe, miszerint a Juno DS egy teljes értékű audió-midi interfész és DAW kontroller! Csak egy USB-kábelre van szükség hozzá…

 

Egyelőre ennyit, hamarosan jön egy bemutató videó. Illetve érdemes beugrani egy hangszerboltba és kipróbálni a hangszert, mert érdemes! J

 

Végül íme egy gyári pattern, amit jómagam vettem fel

Juno-DS és az Axial

Juno-DS Axial Promó

A Roland Juno-DS61 és Juno-DS88 (valamint az XPS-30) jelenleg 16 ingyenesen letölthető hangszín bővítési lehetőséggel rendelkezik. Letöltés előtt az Axial weboldalán meg lehet hallgatni a hangszín demókat és ezáltal könnyedén kiválaszthatjuk a szükséges bővítő csomagot. Igazi ritkaságnak számít, hogy egy korábbi stúdió hangmodul, a Roland XV-5080 gyári hangszínkészlete is rátölthető a Juno-DS sorozatra. Jó hír, ez független a virtuális tárolótól, amibe az EXP csomag tölthető. Így akár további 1000 hangszínnel is bővíthető a Juno-DS! Hangszínek és a demók erre: http://axial.roland.com/category/juno-ds61_juno-ds88_xps-30/

Közzétette: Roland Szinti-Guru – 2017. május 31.

Roland Szinti-Guru | Mini vJam: A-01

Egy kis ízelítő a hangzásból

A Roland A-01 a legkülönlegesebb, a Boutique sorozatból!

Alapvetően egy midi-kontroller, és ha a modulhoz megvesszük a K-25M minibillentyűzet kiegészítőt, akkor teljes értékű vezérlő billentyűzetet kapunk. Vagy vehetjük egyben, ekkor a név: Roland A-01K.

Megjegyzés:Roland esetében az A-sorozat, midi-vezérlő billentyűzeteket takar. Például: A-49, A-88, stb.  

USB, Bluetooth® és "hagyományos" midi, valamint analóg hangszerek (CV/GATE OUT) vezérlésére is alkalmas. 

Ezenfelül található benne egy speciális, pattern-alapú szekvenszer szekció is (ez látható lesz a videóban is).

Továbbá - és talán ez a legjobb - egy hangforrással is rendelkezik, ami akárcsak a többi Boutique esetében megszólal a beépített hangszórón is :)

Ez utóbbi - hangforrás - rövid bemutatása látható a Szinti-Guru első videójában. Egyelőre kommentár nélkül. 

Hamarosan érkezik az első vlog is :)

 

Ismét bővült a szoftverkínálat

Studio Legends, ez a neve a Roland Cloud 4.1-es verziójának.

Ebben a csomagban érkezett a Sound Canvas VA, ami a Legendary Series szekciót bővíti. A második újdonság az R-MIX, ami egy egyedi "vizuális" audio manipuláció szoftver. Ezzel megjelent egy új kategória is a csoportok között, ez pedig a Software Solutions.

Itt olvasható, mit is tud a Sound Canvas VA: http://hu.rolandeasteurope.com/products/sound_canvas_va/

Az R-MIX szoftverről, pedig itt lehet bővebben olvasni: http://hu.rolandeasteurope.com/products/r-mix/

Természetesen, az előfizetők automatikusan megkapják az új verzió hangszereit.

Íme a Roland Cloud weboldala: https://www.rolandcloud.com/